text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten
Koning Willem II college

Willem II College ingrijpend vernieuwd

Verbindende delen bekleed met Fraké Noir

Het Koning Willem II College in Tilburg is ingrijpend vernieuwd. Het oude complex is deels gesloopt, deels gerenoveerd en deels uitgebreid. Het werk is uitgevoerd door Mertens Bouwbedrijf uit Weert. Jongeneel heeft meegedacht bij de keuze van de juiste gevelbekleding en de juiste achterconstructie. De materialen zijn geleverd door Jongeneel Roermond.
 

Koning Willem II college
Namens Mertens Bouwbedrijf voert bouwteamspecialist Paul Charlier het woord: ‘Het Willem II college is een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs. Naar een ontwerp van het Eindhovense bureau Architecten|en|en is het schoolgebouw ingrijpend vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt. Het is deels gesloopt, deels gerenoveerd en deels uitgebreid. Bij de renovatie is de omvang van een van de twee bestaande blokken verdubbeld. Dat deel hebben we helemaal gestript en opnieuw opgebouwd. Bij het andere blok hebben we de installaties aangepast aan de eisen van deze tijd. De uitbreiding bestaat uit een nieuw blok met leslokalen en ruimten voor muziek en dans. Verder zijn er twee sporthallen bijgebouwd waarvan er één ook door andere scholen in de omgeving kan worden gebruikt. In het hart van het gebouw ligt de nieuwgebouwde aula. Zoals jullie straks zullen zien, heeft het een meer dan dubbele verdiepingshoogte en is een verbinding met de buitenwereld gecreëerd door het toegepaste hout en metselwerk van binnen naar buiten te laten doorlopen. De totale vloeroppervlakte bedraagt 16.000 m2 waarvan 12.000 m2 is bijgebouwd.’
Koning Willem II college
Alternatieven
‘De uitstraling van het gebouw wordt bepaald door de in de bestaande bouw toegepaste gevelstenen en verdiepte kozijnen. Dat beeld is naar de nieuwbouw doorgetrokken. De verbindende delen zijn met hout bekleed. Aanvankelijk was voor Western Red Cedar gekozen, maar dat bleek niet haalbaar vanwege de beschikbaarheid, de prijsstelling en de brandwerendheid. Bij het zoeken naar alternatieven heeft Jongeneel met ons meegedacht. In goed overleg met het architectenbureau is toen voor Fraké Noir gekozen. Namens Jongeneel zijn regionaal accountmanager gevel Lambert van den Bosch en accountmanager Dilano Oliver van Jongeneel Roermond ook bij het gesprek aanwezig. Lambert: ‘Fraké Noir is een thermisch verduurzaamde loofhoutsoort die daardoor wordt opgeschaald naar duurzaamheidsklasse 1. Het materiaal is zeer geschikt om aan de gevel te worden toegepast. We hebben de latten met twee producten laten behandelen: met het oog op een egale vergrijzing door Sansin Woodsealer en met het oog op de brandwerendheid met Flame Delay FX Pro. De meerkosten van deze laatste behandeling verdien je weer terug in de onderhoudsfase.
Koning Willem II college
Windstopper
Paul Charlier pakt de draad weer op: ‘Jongeneel heeft in totaal 45.000 strekkende meter Fraké Noir geleverd, op drie verschillende breedtes. We hebben het in wisselende patronen toegepast, zowel horizontaal als verticaal. Daarbij was de uitdaging om de patronen op alle regels van voor naar achteren en ook van binnen naar buiten te laten doorlopen. Bij de montage aan de buitenkant heeft Jongeneel ook met ons meegedacht. In verband met de brandveiligheid is het verduurzaamde regelwerk brandvertragend behandeld met Flame delay PT. Daarop hebben we eerst Windstopper Basic gemonteerd.’ Dilano Oliver: ‘Dit product beschermt de achterliggende constructie tegen brand, regen en wind en kan tijdens het bouwproces ook dienstdoen als tijdelijke bescherming. Een week voor het aanbrengen van de gevelbekleding hebben we samen met Europanel een zogenaamde Toolbox Meeting georganiseerd. Doel van deze meeting was om de monteurs vertrouwd te maken met het gebruik van de tackers, zodat de latten Fraké Noir onder de juiste druk worden vastgenageld.’


Vijfde generatie

Mertens Bouwbedrijf is een innovatief familiebedrijf gevestigd in Weert. Het bedrijf bestaat al 142 jaar en is onlangs overgedragen aan de vijfde generatie. Ze zijn actief in de utiliteitsbouw en realiseren projecten voor schoolbesturen, gemeenten, bedrijven en zorginstellingen, vaak in een Design & Build of een Engineer & Build constructie. Het Koning Willen II College in Tilburg is daarvan een goed voorbeeld. De renovatie en nieuwbouw van Music Sacrum in Arnhem is een ander aansprekend voorbeeld. Mertens Bouwbedrijf tekent ook voor het onlangs geopende nieuwe Theater aan de Parade in Den Bosch en het bijzondere Museumplein Limburg in Kerkrade.