Ecologisch bouwen
Ecologisch bouwen komt steeds meer voor. Deze bouwmethode draait om bewust materiaalgebruik met een lage milieu-impact en een comfortabel woonklimaat. Bouwbedrijf Van Engen in Kockengen is een van de voorlopers.
Directeur/eigenaar Jan-Willem van Engen heeft bouwkunde gestudeerd: ‘Tijdens mijn studententijd dienden zich al verschillende klussen aan die het opstarten van een eigen bouwbedrijf voor mij aantrekkelijk maakten. Daarbij ging het om timmerwerk en tekenopdrachten voor bouwaanvragen. Na het afronden van mijn studie ben ik op 1 januari 2008 met Bouwbedrijf Van Engen gestart. Sindsdien zijn we gestaag gegroeid en heeft onze passie voor houtskeletbouw tot gevolg gehad dat we steeds meer ecologische nieuwbouwprojecten zijn gaan doen. In 2014 hebben we onze eerste, zelfgebouwde werkplaats in gebruik genomen. Die bleek al snel te klein waardoor we hem in 2008 ongeveer hebben moeten verdubbelen. Ecologisch bouwen wordt steeds belangrijker. Naast de milieu-impact van de toe te passen materialen is het comfortabele en gezonde woonklimaat het grote voordeel. De vele projecten die we al hebben gerealiseerd, laten zien dat deze bouwmethode heel goed kan samengaan met het ontwerpen van bijzondere gebouwen.’
HSB-elementen
‘In overleg met onze opdrachtgevers passen we zoveel mogelijk ecologische en biobased materialen toe. Deze natuurlijke materialen worden aangevuld met milieubewuste installaties die energieneutraal werken en een lange levensduur garanderen. Onze projecten hebben meestal een betonnen fundering. Als het kan, maken we gebruik van schuimbeton. We bouwen met een dampopen constructie. Alle hsb-elementen voor de wanden en de dakconstructies worden in onze eigen werkplaats vervaardigd. Ze hebben een houtvezelplaat aan de buitenkant en een OSB- of berkenplaat aan de binnenkant. Het isolatiemateriaal wordt er meestal ingeblazen. We verwachten onze prefab-activiteiten in de toekomst verder uit te breiden door de hsb-elementen ook al van kozijnen en dakramen te voorzien. We tekenen en communiceren in 3D, zodat de benodigde materialen door onze leveranciers op maat kunnen worden aangeleverd. Met Jongeneel Utrecht loopt die samenwerking al gesmeerd.’Wildopvang Avolare
Met ecologische houtbouw, elektrisch materieel en carpoolende bouwvakkers heeft Bouwbedrijf Van Engen Wildopvang Avolare gerealiseerd. Vlakbij een Natura 2000-gebied. Stikstofvrij. Het is de eerste van een nieuwe generatie dierenopvangcentra en ligt in Doorwerth aan de rand van bossen. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw en 19 buitenverblijven. De ronde roofvogelkooi is 35 meter lang en 5 hoog en vrijwel volledig met Douglas en Lariks gebouwd. Jongeneel Utrecht heeft de gevelbekleding (Douglas, Lariks en thermisch gemodificeerd vuren), isolatiemateriaal (Isovlas) en plaatmateriaal (OSB) geleverd.
Polder Panorama
In Kockengen heeft Bouwbedrijf Van Engen een bijzonder ecologisch woonhuis gerealiseerd: Polder Panorama. De hoofddraagconstructie bestaat uit oude, eiken balken met een dampopen schil met cellulose geïsoleerde hsb-elementen. De gevel is afgewerkt met een houten gevelbekleding. Het schuine gedeelte van het dak is ingedekt met kunstriet en het platte gedeelte heeft een sedum dakbedekking. De woning beschikt over een solarfreezer-systeem. Het voorziet de complete woning van warmte en warm water. Jongeneel Utrecht heeft verschillende soorten hout, plaatmateriaal en isolatiemateriaal geleverd.