Digitalisering in de bouw gaat rap; Jongeneel koploper
Als het ergens snel gaat met digitalisering, dan is het wel in de bouwwereld. Tijdrovende papieren processen worden door bouwbedrijven omgezet naar elektronische informatie-uitwisseling. Een ware revolutie: “Door een vinkje te zetten op zijn mobiel kan een aannemer op de bouwplaats de ontvangst van materialen accepteren.”En het kon ook allemaal wel een stuk efficiënter. Pakbonnen, offertes, orders, facturen, planning, onderhoud, uitvoerdersopdrachten, productgegevens: de papieren stroom was enorm. Dankzij digitalisering is veel overschrijfwerk komen te vervallen. Fouten, maar ook verspilling, worden nu grotendeels voorkomen. En de focus in de bouw komt weer op het bouwen zelf. Dat alles geldt natuurlijk alléén voor de bouwbedrijven die 100% meegaan in deze digitalisering.
Zo’n efficiëntieslag is al helemaal nodig op de weg naar duurzaam en circulair bouwen. Werken met standaarden is echter essentieel. Pas als iedereen zoveel als mogelijk dezelfde standaarden hanteert, kan de digitalisering nog verder van de grond komen. Hier houdt de Stichting Ketenstandaard zich mee bezig.
Een miljoen keer per dag
Daartoe heeft deze onafhankelijke organisatie al in 2002 DICO (lees: Digitaal + Communicatie) in het leven geroepen; voorheen bekend als S@les in de Bouw. Dankzij gestandaardiseerde DICO-berichten wordt het mogelijk nóg beter controle te houden op de transacties. Met succes: “Dagelijks wordt er al meer dan een miljoen keer informatie uitgewisseld met DICO”, aldus Mario Renes, relatiemanager bij Ketenstandaard. “Er zijn bijna 2000 bouwbedrijven deelnemer van DICO. Het is in rap tempo een begrip geworden.”Neusje van de zalm
Maar Ketenstandaard legt de digitale uitwisselingslat nog een tikkeltje hoger. Want om de kwaliteit van de uitwisseling te verhogen, ontwikkelde Ketenstandaard het DICO-certificaat. Dat bevestigt de naleving van de DICO-standaard volgens de door Ketenstandaard gestelde eisen. Ketenstandaard valideert hierbij de juistheid van de berichtenstructuur (XSD). Voorlopig voldoet slechts het neusje van de zalm aan deze eisen: nog geen dozijn bedrijven in de Nederlandse bouwwereld heeft sinds kort de DICO-certificering binnen. En één daarvan is Koninklijke Jongeneel – de marktleider in hout, plaat en gevel.