text.skipToContent text.skipToNavigation
Menu
Sluiten
Sluiten

EEN HOUTEN GEVEL IS EEN DUURZAAM SIERAAD

​​​​​​​Meer en meer kiezen we tegenwoordig voor houten gevelbekleding. Bijvoorbeeld vanwege de fraaie, natuurlijke uitstraling, de duurzaamheid en de enorme keuze. Die keuze is niet altijd even gemakkelijk. Welke houtsoort past bij jouw smaak? Welk profiel kies je? Welke montagerichting kies je? Wil je een open of gesloten gevel? Welke oppervlaktebewerking en - behandeling kies je? Hoe zit het met de brandvertragende behandeling? Wat vergt het hout aan onderhoud? Deze vragen zijn bepalend voor de juiste keuze en levensduur van de gevel. Je moet met zoveel factoren rekening houden. Graag helpen we je hierbij.
huis-houten-gevel (1).jpg

Welke houtsoort?

Vele houtsoorten zijn bruikbaar voor de toepassing in de gevel. Let hierbij op de natuurlijke duurzaamheid of de mogelijkheid tot verduurzaming. De natuurlijke duurzaamheid van hout drukt men uit in klassen waarbij klasse 5 ‘beperkt duurzaam’ en klasse 1 ‘zeer duurzaam’ is. Hout met duurzaamheidsklasse 1 en 2 is geschikt voor geveltoepassingen. Hout met duurzaamheidsklasse 3 kan ook, mits het rondom afgewerkt is met een verfsysteem. Ook van belang is de vormstabiliteit, wisselingen in het houtvochtgehalte mogen niet tot overmatige vervormingen leiden. Vanzelfsprekend spelen bij de houtsoortkeuze ook het uiterlijk, de afwerkbaarheid, de beschikbaarheid en afmetingen, duurzame herkomst en de prijs een rol.
kantoor-montage-gevel.jpg

Montagerichting, open of gesloten gevel, profielkeuze

Bepaal eerst de montagerichting. Wil je een horizontale of verticale gevel? Vervolgens kies je voor een open of gesloten gevelsysteem. De toepassing van een gesloten gevelbekleding vraagt extra aandacht bij de detaillering. Zorg altijd voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen. Hiernaast dien je te zorgen voor voldoende expansieruimte tussen de delen. Hiermee vang je spanningen in de constructie op ten gevolge van krimp of zwelling. Een open gevelbekleding ventileert optimaal. Hierbij dien je de geveldelen met een onderlinge afstand van 6 tot 10 mm van elkaar te monteren. Constructieve spanningen treden niet op bij een open gevelbekleding. De tussenruimte mag volgens Bouwbesluit niet groter zijn dan 10 mm in verband met ongedierte. Open gevelbekleding gaat doorgaans langer mee. Pas achter het regelwerk altijd een damp-open vochtkerende folie of plaat toe, die in het geval van open gevelbekleding uv-bestendig dient te zijn. Onze gevelprofielen zijn in grote variaties en afmetingen leverbaar. Uiteraard is maatwerk ook mogelijk.
gevel-zwart-rabat.jpg

Oppervlaktebewerkingen

Onze houten gevelprofielen zijn geschaafd, fijnbezaagd, grof geborsteld, fijn geborsteld of met een structura bewerking leverbaar. Bij een geschaafd oppervlak hanteren wij strenge kwaliteitseisen. Hierdoor minimaliseren wij machineslagen en oneffenheden. Deze blijven na het schilderen namelijk goed zichtbaar en zorgen voor een minder geslaagd uiterlijk. Geschaafde oppervlaktes vergrijzen sneller en gelijkmatiger dan fijnbezaagde en geborstelde oppervlaktes. Vanwege technische of esthetische redenen kun je ook kiezen voor een fijnbezaagd, grof of fijn geborsteld en met structura oppervlak. De meeste verfsystemen hechten beter op een fijnbezaagd, geborsteld of met structura bewerkt oppervlak en leveren een betere laagdikte op. De toepassing van deze oppervlakte bewerkingen met een afwerking vraagt minder onderhoud dan dezelfde afwerking op geschaafd hout. Ook is er minder kans op het ontstaan van ‘raising grain’ bij zachte houtsoorten. Deze bladders zijn het gevolg van het loslaten van groeiringen. Bij gevelvlakken die langer nat blijven (noordzijde, boomrijke omgeving) bestaat bij een fijnbezaagd of geborsteld oppervlak (met name zonder afwerking) een verhoogde kans op vuilhechting en algvorming. Houd hier rekening mee.
1617110315723.jpg

Brandwerende behandeling

De gevelopbouw moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Soms is het nodig om de gevelbekleding brandvertragend te laten behandelen. De brandklasse van hout kun je verbeteren door het hout met een brandvertrager te impregneren en indien nodig te voorzien van een aanvullende coating. Er zijn twee verschillende brandvertragende systemen beschikbaar om de brandklasse van hout te verbeteren: uitloogbaar (niet-fixerend) en niet-uitloogbaar (fixerend). Een fixerend systeem heeft voor het behoud van brandvertragende eigenschappen geen verdere afwerking nodig. Een niet-fixerend systeem dien je af te werken met een daarvoor geschikte coating en een kopse kanten sealer. Dit zorgt er voor dat het brandvertragende middel in het hout blijft zitten.
_7260037.jpg

Afwerking

De verfafwerking van houten gevelbekleding is zeer bepalend voor de levensduur. Je kunt kiezen voor een voorvergrijzer of een verfsysteem. Bij de juiste duurzaamheid (1 of 2) kan je er voor kiezen om het hout niet te verven maar te laten vergrijzen. Dit gebeurt echter vrijwel nooit volledig egaal. Denk hierbij aan schaduwrijke gevelvlakken, die anders verkleuren dan de gevelvlakken die veel zonlicht krijgen. Een voorvergrijzer zorgt er voor dat het vergrijzingsproces van de gehele gevel veel gelijkmatiger verloopt. Een verfsysteem zorgt voor een kleurvaste gevel. Hierbij kun je kiezen uit dekkende en semi-transparante afwerkingen. Bij Jongeneel kun je kiezen uit maar liefst 16 standaardkleuren, daarnaast is maatwerk mogelijk. Een goed dekkend systeem in lichte kleuren zal per definitie langer meegaan, zeker bij zuidwest georiënteerde gevels met veel zonuren en uv-straling. Donkere kleuren, vooral op de zuidwest gevel, creëren enorme temperatuurschommelingen. Hierdoor is de onderhoudsfrequentie hoger dan bij lichte kleuren.

Onderhoud

Elke houten gevel heeft zijn eigen specifieke onderhoudseisen. Het is van het grootste belang dat het onderhoud altijd plaatsvindt volgens instructies van de (verf)leverancier. Heb je nog vragen over het onderhoud van de gevel of andere vragen, onze gevelspecialisten helpen je graag verder. Neem gerust contact op met één van onze 41 vestigingen in Nederland of bestel direct door een zakelijk account aan te maken.